Spelautomater

Spelautomater är en utveckling av av de enarmade banditen, en maskin som kom till i b.örjan av det förra seklet. Ett annat namn för en sådan maskin är kort och gott "slot" som är det engelska ordet för springa eller öppning. Ordet syftar på den springa som satt högst upp på maskinen där man skulle stoppa in pengar för att göra sin insats.

Enarmad bandit

Ett annat smeknamn för dessa maskiner var One Armed Bandit som syftade på spaken man skulle dra i för att sätta det tre hjulen i snurr. Att den kallades bandit var på grund att den ansågs stjäla alla dina pengar vilket den säker gjorda för dessa tidiga slotmaskiner var nog manipulerade så tt de skulle ge så liten vinst som möjligt tillbaks till spelaren.

Utveckling med hjälp av elektronik

Slotmaskinerna utvecklades och spaken man drog i försvann och ersattes av en knapp och en elmotor satte snurr på hjulen. De här maskinerna var lite svårare att fuska med men i folkmun var de fortfarande enarmade banditer. Någon gång runt år 1995 blev det fart på utvecklingen av den moderna slotmaskinen som inte längre är en maskin utan en elektronisk display på din dator. Skälet till att det började hända saker då var att Sverige blev medlem av den Europeiska gemenskapen och att det blev möjlig att spela på slots på internet. Nu kom de första videoslotsen till Sverige.

Spelautomater och video

Bland de första sakerna som hände var att de tre hjulen som hängt med länge blev både fyra och fem. Egentligen finns ingen begränsning i de virtuella spelautomaterna men det tycks ha blivit något av en standardkonfiguration att ha just fem hjul. Det finns enstaka spel som har två uppsättningar hjul eller på annat sätt avviker från uppsättningen med fem hjul på så sätt att hjulen är asymmetriska. På senare tid har även video gjort sitt intåg i spelautomaterna.

Filmtema och andra teman

På senare år har utvecklingen gått åt ett håll där spelen ska ha ett tema, det kan vara en saga eller en påhittad historia om Inkaguld. Det är inte heller ovanligt att hämta temat från filmens värld. Några spelutvecklare har kommit långt på det spåret. De köper licenser från filmägarna så de kan använda små videoklipp i sina spel och de är dessutom ackompanjerade av filmens originalmusik.

Det svenska IT-undret

Vad än det beror på så visar det sig att svenska spelutvecklare är i framkant då det gäller spelautomater, några kanske till och med världsledande. Bland dessa finner vi Stockholmsbaserade Net Entertainment eller NetEnt som har utvecklat en av världens mest populära spel - Starburst. Här finns även Yggdrasil som är en svensk spelutvecklare med ett 15-tal spel på sin meritlista. Och för att nämna ännu en - Play'n Go som finns i Växjö.